De obicei, cocaina vândută pe străzi este amestecată cu alte substanţe precum anestezici locali, analgezici sau cafeină. Acum circa zece ani, un alt aditiv a început să fie folosit, iar astăzi este extrem de răspândit în cocaina de pe străzile oraşelor europene şi nord-americane: levamisolul, medicament vermicid folosit împotriva paraziţilor, scrie Medical Xpress.
Nu se ştie exact de ce levamisolul este adăugat cocainei, dar se crede că poate spori sau prelungi efectele cocainei. Se cunoaşte însă că substanţa poate avea efecte adverse severe în ceea ce priveşte circulaţia, vasele de sânge şi sistemul nervos. Acum, cercetătorii elveţieni au aflat amploare efectelor asupra sistemului nervos şi a performanţei cognitive.
Pentru a estima consumarea cocainei şi a cantităţii de levamisol, savanţii au analizat mostre de păr colectate de la participanţi. Au evaluat performanţa cognitivă a celor care au consumat cocaină cu un nivel ridicat de levamisol (peste 25%) şi au comparat-o cu rezultatele unui grup de control care nu au consumat cocaină.
Aşa cum era de aşteptat, consumatorii de cocaină au avut performanţe mai slabe decât cei din grupul de control în anumite aspecte precum atenţia, memoria pe termen scurt, memoria pe termen lung şi funcţiile executive. Totuşi, cei care au consumat cocaină cu un nivel ridicat de levamisol au avut deteriorări chiar şi mai însemnate ale cogniţiei.
Într-un alt studiu independent faţă de primul, cercetătorii au folosit RMN pentru a vedea dacă există diferenţe în anatomia creierului între cei care au consumat cocaină cu nivel ridicat respectiv scăzut de levamisol. acelaşi efect a fost observat şi în acest studiu: persoanele care au consumat cocaină cu nivel ridicat de levamisol au avut un cortex prefrontal subţiat, aceasta fiind zona din creier asociată cu funcţiile cognitive.
„Putem spune, în urma studiilor efectuate, că nu doar cocaina schimbă creierul, ci şi aditivul levamisol are un efect dăunător”, a precizat Boris Quednow, cercetător la Universitatea din Zurich şi autorul celui de al doilea studiu.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
În Marea Britanie, ţiparii se droghează cu cocaină din râurile contaminate
Mirajul si tragedia drogurilor: de la placere la durere
Unul din zece oameni au urme de cocaină sau heroină pe amprente